TIEDON TYTTÄRET

– Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen

Kirjaesittely

Julkaistu2008
JulkaisijaWSOY
ISBN978-951-0-31824-9

Tiedon tyttäret on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos naisten oppineisuuden varhaisesta historiasta. Tämä perusteelliseen tutkimustyöhön pohjautuva ja kauniisti kuvitettu kirja avaa uusia ja jännittäviä näkymiä eurooppalaisen tieteen monituhatvuotiseen historiaan ja herättää tieteen unohdetut naiset henkiin. Miten tieto, valta ja sukupuoli ovat kytkeytyneet toisiinsa eri aikoina? Toimiko antiikin aikana naisfilosofeja? Miksi naisia ei päästetty opiskelemaan yliopistoihin? Kuinka nuori tyttö tiesi 1600-luvun lopulla enemmän hyönteisistä kuin yliopistomiehet?

Tiedon tyttäristä löytyy vastaus näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Vaikka naiset on yritetty sulkea oppineisuuden ja tieteiden ulkopuolelle vuosituhansien ajan, monet onnistuivat hankkimaan tietoa eri aloilta. Kirjan sankarittaria – itsenäisiä tiedenaisia, korvaamattomia apulaisia, tutkimusmatkailijoita, mesenaatteja ja tietokirjailijoita – tarkastellaan kulloisessakin kulttuurihistoriallisessa viitekehyksessä, mikä auttaa hahmottamaan heidät osana laajempaa historiankulkua.

Kirjan 26 naiskohtaloa vievät lukijan aikamatkalle, joka auttaa ymmärtämään, miksi niin pitkään vain harvat naiset ovat päässeet tieteen huippuvirkoihin. Kirjan loppuun liitetyssä henkilögalleriassa esitellään lyhyesti yli sata oppinutta naista yli kolmentuhannen vuoden ajalta, muinaisesta Egyptistä aina 1700-luvun loppuun asti. Teos on käännetty kiinaksi ja japaniksi.

Tiedon tyttäret käy kansainvälisestä kulttuuriteosta. Yli neljäänsataan sivuun Nurminen vyöryttää länsimaisen tieteenhistorian antiikista valistukseen, ja osoittaa, kuinka oppineet naiset eivät pelänneet rikkoa aikansa normeja.”
Irma Stenbäck

Helsingin Sanomat

Kirja-arvostelut

Agricolan arvostelut: Näyttävää ja maittavaa

Tiedon tyttäret on tärkeä lisä suomalaisen naishistoriaan sekä oikeastaan ensimmäinen suomeksi kirjoitettu useita maita, tieteenaloja ja aikakausia kattava tutkimusperustainen teos tieteen historiasta. Marjo Nurminen onnistuu kirjan johdannossa puhuttelemaan kahta erilaista lukijaa, metodologiseen keskusteluun vihkiytynyttä historiantutkijaa ja tästä keskustelusta autuaan tietämätöntä maallikkoa.

 

Hiidenkivi

No Description

Tiedon tyttäret. Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen

Kaikki tietävät, että naiset ovat päässeet yliopistoihin ja saaneet tunnustusta tutkijoina vasta viime vuosisadalla. Harva tietää, että naiset ovat tehneet tiedettä kautta aikojen, koska he ovat joutuneet harjoittamaan sitä salassa kotitöiden ohessa.Tiedetoimittaja Eukleideen geometria ja Hypatiaa, joka teki niihin lukuisia korjauksia.Luonnontieteen takana on naisten arki. Esimerkiksi kemia syntyi naisten käytännön työstä.

 

Kasvatus & aika | Tiedon tyttäret

Kasvatus ja aika, kasvatuksen historiallis-yhteiskunnallinen julkaisu

Share This