MAAILMA PIIRTYY KARTALLE

 – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa

Kirjaesittely

Maailma piirtyy kartalle
Julkaistu2015
JulkaisijaJohn Nurmisen Säätiö
ISBN978-952-9-74546-3

Maailmankartat ovat inhimillisen kulttuurin kiehtovimpia kuvia. Kansainvälisesti palkittu tietoteos sukeltaa syvälle eurooppalaisen maailmankartan jännittävään historiaan. Teos on sekä seikkaperäiseen tutkimukseen perustuva tietopaketti että esteettinen elämys ja silmiä hivelevä taidekirja.

Palkitun tietokirjailijan Marjo T. Nurmisen asiantunteva tutkimus etenee kuin mukaansatempaava salapoliisikertomus. Lukijan eteen hahmottuu pala palalta koko eurooppalaisen maailmankartan tuhatvuotinen historia. Maailmankartat ovat oman aikansa kiehtovia kulttuurisia peilejä, jotka heijastelevat maantiedon lisäksi myös aikansa tiedettä, taidetta, kauppaa, käsityötaitoja, aatteita ja asenteita. Ne kertovat myös merenkulun, löytöretkeilyn, diplomatian, valtapolitiikan ja propagandan mielenkiintoisesta historiasta.

John Nurmisen Säätiön kustantama suurteos tarjoaa niin suomalaiselle kuin kansainväliselle lukijakunnalle harvinaisen monipuolisen kattauksen kaikkein kauniimpia ja kiinnostavimpia eurooppalaisia maailmankarttoja varhaiskeskiajalta valistuksen vuosisadalle. Kirjan upea kuvitus on valittu huolella lähes sadasta maailman kirjaston, arkiston, museon ja yksityiskokoelman kirja- ja kartta-aarteista. Teoksessa esitellään näyttävästi myös kahta merkittävää suomalaista karttakokoelmaa: A. E. Nordenskiöldin mittavaa kokoelmaa Kansalliskirjastossa ja Juha Nurmisen maailmankarttakokoelmaa.

Teos nousi tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2015 ja Royal Geographical Society myonsi Marjo T. Nurmiselle ja Juha Nurmiselle (päätoimittaja) arvostetun Fordham Award -tunnustuksen ansiokkaasta kartografian historian tutkimukseen liittyvästä yhteistyöstä. Teos on käännetty useille kielille: englanti, ruotsi, saksa, kiina ja venäjä

Kirja-arvostelut

Marjo T. Nurmisen karttahistorian suurteos kerää kiitosta kotimaassa ja maailmalla – John Nurmisen Säätiö

Tietokirjailija Marjo T. Nurmisen viime syksynä Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaaksi nousseelle suurteokselle Maailma piirtyy kartalle on myönnetty Historian ystäväin liiton kunniamaininta viime viikolla Lahdessa pidetyillä suomalaisilla historiapäivillä. Erityisansioidensa takia kunniamaininnan saivat neljä teosta. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi professori Marjatta Hietala. Lautakunnan perusteluissa todettiin Maailma piirtyy kartalle – teoksesta mm. seuraavaa: ”Kirja tarjoaa sekä tiedollisia että esteettisiä elämyksiä.

Review in the Times Literary Supplement of ”Metropolis: Mapping the city” by Jeremy Black, and ”The Mapmakers’ World: A cultural history of the European world map” by Marjo T. Nurminen

Review in the Times Literary Supplement of 1) ”Metropolis: Mapping the city” by Jeremy Black, and 2) ”The Mapmakers’ World: A cultural history of the European world map” by Marjo T. Nurminen 1) Bloomsbury. 224 pp. £12.99. ISBN 978

Kirja-arvostelu: Vanhat kartat kuvastavat aikansa asenteita ja arvoja – ja näyttävät tieteen sijasta taiteelta

Historia Marjo T. Nurminen: Maailma piirtyy kartalle. John Nurmisen säätiö. 352 s. Marjo T. Nurmisen Maailma piirtyy kartalle osoittaa, miten pitkä ja monipolvinen prosessi planeettamme kartoittaminen oli.

Maailma piirtyy kartalle : Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (Marjo T. Nurminen) | Kirjavinkit

John Nurmisen säätiö, 2015 Vinkkaaja: MikkoJulkaistu: 3.1.2017 Kartta on tänä päivänä itsestäänselvyys, kun jokaisella voi olla taskussaan älypuhelin ja sen tarjoama pääsy huikean kartta-aineiston pariin. Toista oli ennen, ei tarvitse mennä monta sataa vuotta taaksepäin kun kartat olivat arvokkaita harvinaisuuksia ja parhaimmillaankin hieman epämääräisiä.

THE MAPMAKERS’ WORLD: A Cultural History of the European World Map by Marjo T Nurminen – Geographical

A few decades before the Battle of Hastings, a scribe in Canterbury began compiling a new world map His world was square, with fat, red rivers and green mountains and an inland sea scattered with so many islands that it looked like a broken mosaic.

Kartat ovat vallan väline ja maailman kuva – varhaisissa kartoissa näkyi jopa vihapuhe

Tietokirjailija Marjo T. Nurminen on tutkinut varhaisia eurooppalaisia maailmankarttoja ja kiertänyt maailmaa etsimässä karttoja uuteen tietokirjaansa. Vanhat kartat paljastavat, millaisena maailma ja muut kansat on eri aikoina haluttu nähdä.

Vaikka maailman ääriin karttojen perässä

Turistien kerrotaan pysähtyneen kerran Savossa tielle tutkimaan karttaa ja hämmästyttäneen paikkakuntalaisukon kysymällä: ”Minne tästä on viisi kilometriä? Ukko siihen: ”Ihan minne vuan!” Sehän tiedetään, että kartat ovat monelle hepreaa ja putoaminen reitiltä siten ainaisena harmina. Mutta on heitäkin, jotka suorastaan jahtaavat karttoja ja vieläpä maailman ääriin.

Agricolan arvostelut: Matka eurooppalaisen maailmankuvan juurille

Kartat kertovat paitsi alueista – maista ja meristä – myös ihmisistä, heidän aatteistaan, kulttuuristaan ja uskonnostaan. Ne kertovat valtapyrkimyksistä, kauppateistä, merenkulkureiteistä. Kartta voi olla haluttu taide-esine, ruhtinassuvun statussymboli – ja paljon muuta.

Share This