TIEDON TYTTÄRET

– Oppineita eurooppalaisia naisia antiikista valistukseen

Julkaistu2008
JulkaisijaWSOY
ISBN978-951-0-31824-9

Tiedon tyttäret on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos naisten oppineisuuden varhaisesta historiasta. Tämä perusteelliseen tutkimustyöhön pohjautuva ja kauniisti kuvitettu kirja avaa uusia ja jännittäviä näkymiä eurooppalaisen tieteen monituhatvuotiseen historiaan ja herättää tieteen unohdetut naiset henkiin. Miten tieto, valta ja sukupuoli ovat kytkeytyneet toisiinsa eri aikoina? Toimiko antiikin aikana naisfilosofeja? Miksi naisia ei päästetty opiskelemaan yliopistoihin? Kuinka nuori tyttö tiesi 1600-luvun lopulla enemmän hyönteisistä kuin yliopistomiehet?

Tiedon tyttäristä löytyy vastaus näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Vaikka naiset on yritetty sulkea oppineisuuden ja tieteiden ulkopuolelle vuosituhansien ajan, monet onnistuivat hankkimaan tietoa eri aloilta. Kirjan sankarittaria – itsenäisiä tiedenaisia, korvaamattomia apulaisia, tutkimusmatkailijoita, mesenaatteja ja tietokirjailijoita – tarkastellaan kulloisessakin kulttuurihistoriallisessa viitekehyksessä, mikä auttaa hahmottamaan heidät osana laajempaa historiankulkua.

Kirjan 26 naiskohtaloa vievät lukijan aikamatkalle, joka auttaa ymmärtämään, miksi niin pitkään vain harvat naiset ovat päässeet tieteen huippuvirkoihin. Kirjan loppuun liitetyssä henkilögalleriassa esitellään lyhyesti yli sata oppinutta naista yli kolmentuhannen vuoden ajalta, muinaisesta Egyptistä aina 1700-luvun loppuun asti. Teos on käännetty kiinaksi ja japaniksi.

Tiedon tyttäret käy kansainvälisestä kulttuuriteosta. Yli neljäänsataan sivuun Nurminen vyöryttää länsimaisen tieteenhistorian antiikista valistukseen, ja osoittaa, kuinka oppineet naiset eivät pelänneet rikkoa aikansa normeja.”
Irma Stenbäck

Helsingin Sanomat

MAAILMA PIIRTYY KARTALLE

 – Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa

Maailma piirtyy kartalle
Julkaistu2015
JulkaisijaJohn Nurmisen Säätiö
ISBN978-952-9-74546-3
Maailmankartat ovat inhimillisen kulttuurin kiehtovimpia kuvia. Kansainvälisesti palkittu tietoteos sukeltaa syvälle eurooppalaisen maailmankartan jännittävään historiaan. Teos on sekä seikkaperäiseen tutkimukseen perustuva tietopaketti että esteettinen elämys ja silmiä hivelevä taidekirja.

Palkitun tietokirjailijan Marjo T. Nurmisen asiantunteva tutkimus etenee kuin mukaansatempaava salapoliisikertomus. Lukijan eteen hahmottuu pala palalta koko eurooppalaisen maailmankartan tuhatvuotinen historia. Maailmankartat ovat oman aikansa kiehtovia kulttuurisia peilejä, jotka heijastelevat maantiedon lisäksi myös aikansa tiedettä, taidetta, kauppaa, käsityötaitoja, aatteita ja asenteita. Ne kertovat myös merenkulun, löytöretkeilyn, diplomatian, valtapolitiikan ja propagandan mielenkiintoisesta historiasta.

John Nurmisen Säätiön kustantama suurteos tarjoaa niin suomalaiselle kuin kansainväliselle lukijakunnalle harvinaisen monipuolisen kattauksen kaikkein kauniimpia ja kiinnostavimpia eurooppalaisia maailmankarttoja varhaiskeskiajalta valistuksen vuosisadalle. Kirjan upea kuvitus on valittu huolella lähes sadasta maailman kirjaston, arkiston, museon ja yksityiskokoelman kirja- ja kartta-aarteista. Teoksessa esitellään näyttävästi myös kahta merkittävää suomalaista karttakokoelmaa: A. E. Nordenskiöldin mittavaa kokoelmaa Kansalliskirjastossa ja Juha Nurmisen maailmankarttakokoelmaa.

Teos nousi tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2015 ja Royal Geographical Society myonsi Marjo T. Nurmiselle ja Juha Nurmiselle (päätoimittaja) arvostetun Fordham Award -tunnustuksen ansiokkaasta kartografian historian tutkimukseen liittyvästä yhteistyöstä. Teos on käännetty useille kielille: englanti, ruotsi, saksa, kiina ja venäjä

Itämeren tarina

 – Karttojen matkassa keskiajalta nykyaikaan

Maailma piirtyy kartalle
Julkaistu2020
JulkaisijaJohn Nurmisen Säätiö
ISBN978-952-9745-85-2
Sivumäärä368

 

Kuningas, josta tuli merirosvo. Merirosvo, josta tuli legenda. Itämeren herruudesta taistelevat serkukset. Merenpohjassa makaavat tuhannet hylyt. Kaasuputki, joka yhdisti idän ja lännen mutta jakoi maailman. Ensimmäiset kartanpiirtäjät, jotka kertoivat pohjoisen meren ja sen rannikoiden tarinat kartoillaan.

Itämeren tarina on jännittävä aikamatka ja kiehtova matkaopas Itämeren monikasvoiseen maailmaan keskiajalta nykyaikaan. Itämeri näyttäytyy kirjassa väylänä, jonka aalloilla ovat kohdanneet niin yksittäiset seikkailijat kuin kokonaiset laivastot. Kirja kertoo vuosisatoja jatkuneesta vilkkaasta merellisestä vuorovaikutuksesta, tiedosta, taidoista ja tuotteista, jotka ovat muokanneet ihmisten elämää ja maailmankuvaa Itämeren rannoilla.

Itämeren maailma avautuu kirjassa karttojen kautta. Teos tarjoaa harkitun kattauksen historiallisesti merkittäviä karttoja sekä ajankohtaisia nykykarttoja. Kirja paljastaa oivaltavasti, miten kartat auttavat ymmärtämään Itämeren alueen historiaa ja nykyaikaa. Samalla teos kertoo, kuinka kartoilla on sekä välitetty tietoa että vaikutettu mielikuviin Itämerestä ja sen rannoilla elävistä ihmisistä viikinkiajoista nykypäiviin.

 

”Marjo T. Nurminen on tarttunut haastavaan aiheeseen, joka edellyttää laajaa lähdepohjan tuntemusta, kielitaitoa ja kykyä ”katsoa” kansallisia ja valtiollisia teemoja osana laajempaa Itämeren kontekstia… Nurminen on onnistunut erinomaisesti runsaasti aikaa vaatineessa työssä.”
Laura Kolbe

Euroopan historian professori

Ota yhteyttä

Share This